Plan działań

PLAN   DZIAŁAŃ   PODEJMOWANYCH  W  CELU  UZYSKANIA  MIĘDZYNARODOWEGO CERTYFIKATU  ZIELONEJ  FLAGI
W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

Tematy przewodnie  Zadania  Planowane terminy  realizacji
 BIORÓŻNORODNOŚĆ

1. „Poznaję różnorodność biologiczną w otoczeniu swojego przedszkola”- zabawy badawcze „Rozglądam się, czy na podwórku przedszkolnym są drzewa ( poznanie i uczenie się rozpoznawania gatunków drzew w okolicy ). co kwartał
2. Prezentacje multimedialne o tematyce przyrodniczej przedstawiane dzieciom na cyklicznych spotkań z nauczycielem biologii. październik 2014styczeń 2015marzec 2015
3. ,,Mamo, tato chrońmy przyrodę” – akcje proekologiczne:- zbiórka baterii, płyt CD, makulatury i plastikowych nakrętek,,,Zbieraj  kartridże – ratuj konie” cały rok
4. ,,Leśna bioróżnorodność” – spotkanie z leśniczym w Międzynarodowym Dniu Praw Zwierząt. Włączenie się do akcji ,,Ptasie Jadło Ptasie Radio” zimowego dokarmiania ptaków. grudzień2014
5. Mali tropiciele – szukanie śladów ptaków na śniegu w ogrodzie przedszkolnym. styczeń-luty2015
6. ,,Dzień kota – 17 lutego” – zebranie karmy dla kotów ze schroniska. Wystawa zdjęć zwierząt pt. ,,Mój pupil”. luty2015
7. ,,Rzeka idealna” prezentacja interaktywnej animacji – zapoznanie z gatunkami nadrzecznych roślin i zwierząt, zrozumienie zagrożeń dotyczących tych zwierząt. luty2015
8. ,,Zielona sala” – zmienianie sali w małą oranżerię, ukwiecenie Sali marzec2015
9. Wycieczka do Nadleśnictwa – oglądanie wystawy ,,Dzikie zwierzęta z lasów powiatu bartoszyckiego”. marzec2015
10. Wycieczka do Zakładu Uzdatniania Wody – zwrócenie uwagi na ważną stałą ilość zasobów wodnych, potrzebę dbania o jakość i ilość wody. marzec2015
11. Inscenizacja teatralna o tematyce przyrodniczej przygotowana i wystawiona przez dzieci z koła teatralnego. marzec2015
12.Powitanie wiosny w ogrodzie przedszkolnym – wyszukiwanie charakterystycznych oznak wiosny, opisywanie ich, malowanie wiosennych obrazów na sztalugach marzec2015
13. ,,Wielka tajemnica małego nasionka” – zabawy badawcze, sianie roślin, zakładanie zielonych ogródków, obserwacja budowy roślin, faz ich rozwoju. marzec- kwiecień2015
14. Wystawa fotograficzna „Z mamą i tatą na łonie natury” – zorganizowanie wystawy zdjęć o tematyce przyrodniczej zrobionych  przez rodziny z przedszkola. kwiecień2015
15. ,,Jak opiekować się roślinami wokół nas?” – spotkanie z pracownikiem referatu Ochrony Środowiska w Bartoszycach . kwiecień2015
16.Plakat ,,Wesołe drzewo” – opracowanie propozycji polepszenia stanu drzew w naszej okolicy kwiecień2015
17. ,,Dzień Ziemi” – mini olimpiada wiedzy przyrodniczej i ekologicznej, spotkanie z lokalnym kolekcjonerem minerałów, wystawa prac przestrzennych wykonanych z odpadów kwiecień2015
18. ,,Detektywi w ogrodzie przedszkolnym” – obserwowanie przez lupę roślin i owadów mieszkających w ogrodzie przedszkolnym, obserwacja ptactwa wodnego i zwierząt żyjących w pobliżu jeziorka miejskiego. kwiecień- maj2015
19. Światowy Dzień Bioróżnorodności 22 maja – przemarsz ulicami miasta ,,Żyj z przyrodą w zgodzie” z zaproszonymi placówkami ( przebranie dzieci niosą transparenty z hasłami ). maj2015
20. ,,Dzień Niezapominajki” – festiwal piosenki o tematyce przyrodniczej. maj2015
21. Wycieczka do lasu w celu ,,Poszukiwania bioróżnorodności w lesie” – pogłębienie wiedzy o roślinach i zwierzętach, umiejętności ich obserwowania. maj2015
22. Wycieczka do Muzeum Przyrody w Olsztynie – oglądanie wystawy ,,Zwierzęta Warmii i Mazur”, branie udziału w lekcji przyrodniczej ,,Ciekawostki o zwierzętach Warmii i Mazur” . czerwiec2015r.
23. ,,Ferma zwierząt miniaturowych” – wycieczka do Galin, poznanie różnorodności zwierząt na wsi, ich zwyczajów, sposobów opiekowania się nimi i znaczenia jakie mogą mieć dla człowieka. czerwiec2015r.
24. Udział dzieci w ogólnopolskim programie  ekologicznym ,, Kubusiowi Przyjaciele Natury”. cały rok

 

Tematy przewodnie Zadania  Planowane terminy realizacji
  ŻYWNOŚĆ – ZDROWO, LOKALNIE I ODPOWIEDZIALNIE 1. Ekologicznie i lokalnie – wycieczka do gospodarstwa agroturystycznego. Poznanie domowego  sposobu pieczenia chleba, obserwacja sposobu produkcji wędlin metodą tradycyjną , degustacja przetworów(dżemów)  z zielonych pomidorów, marchewki, obserwacja dojenia kóz oraz degustacja mleka koziego. listopad2014 
2. ,,Prawidłowe żywienie dla zdrowia dzieci” –  spotkanie rodziców z dietetykiem. listopad2014
3. Cykliczne tworzenie ,,Kalendarza warzyw i owoców sezonowych” do każdej pory roku i zorganizowanie wystawy ,,Kalendarza sezonowości owoców i warzyw”. co kwartał
4. ,,Szwedzki stół” – smacznie, zdrowo i kolorowo – dni samodzielnego komponowania posiłku przez dzieci ( śniadanie, podwieczorek ). raz w miesiącu
5. Dzień warzyw i owoców – tworzenie różnorodnych sytuacji wokół wybranych owoców i warzyw . raz na kwartał
6. ,,Jemy zdrowo i odpowiedzialnie” –modyfikacja jadłospisu przedszkolnego – m.in.  wprowadzenie na stałe pierogów ze szpinakiem i serem, kaszy jaglanej, samodzielnie wykonywanych pasztetów, owocowo-  warzywnych  sałatek. cały rok
7. Wykonujemy zdrowe zamienniki słodyczy ( kuleczki owsiane, sałatka owocowa z dodatkiem suszonych owoców, szaszłyki owocowe ) – warsztaty kulinarne samych dzieci, dzieci z rodzicami. grudzień2014
8. Poznajemy przyprawy. W herbacianym raju – zabawy badawcze, edukacja wielo obszarowa.


9 ,,Jak dbać o zdrowie” – poznanie walorów odżywczych miodu – spotkanie z pszczelarzem – bartnikiem( przygotowanie prezentacji multimedialnej )

 

grudzień 2014


 

styczeń 2015

10. Wycieczka do sklepu ze zdrową żywnością – poznanie miejsc, w których można nabyć zdrową żywność oraz oznakowania zdrowych produktów. luty 2015
11. ,,Perłowa kolekcja” – prezentacja na tablicy informacyjnej dla Rodziców produktów i potraw z naszego województwa nagrodzonych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnegonagrodą ,,Perła”. luty 2015
12. Praktyczne uczestnictwo w zdrowym odżywianiu się dzieci- hodowla szczypiorku, rzeżuchy, natki pietruszki i wykorzystanie zasobów hodowli przy komponowaniu posiłków marzec2015
13. ,,Wielkanocne smakołyki” – prezentacja na tablicy  informacyjnej dla Rodziców  w temacie Przepis Dnia regionalnych, lokalnych przepisów wielkanocnych przyniesionych przez rodziców z zachowaniem zasady zdrowo, odpowiedzialnie. marzec- kwiecień2015
14. ,,Z kaszą w roli głównej” – udział dzieci w przygotowywaniu dań z kaszy w wybranej restauracji, prezentacja oraz degustacja przez dzieci przygotowanych dań. kwiecień 2015
15. ,,Kolorowe twarożki” – warsztaty na temat zdrowej żywności, zróżnicowanej dla dzieci z alergiami maj 2015
16.Udział dzieci w ogólnopolskich akcjach prozdrowotnych np. Akademia Zdrowego Przedszkolaka, w programie ,, Mamo, Tato wolę wodę- Zdrowy nawyk , zdrowe dziecko” cały rok